Lightpainting met je smartphone

op
Lightpainting met je smartphone
Ben je op zoek naar een leuke en creatieve manier om foto’s te maken met je smartphone? Waarom probeer je lightpainting niet eens uit? Lightpainting is een techniek waarbij je met licht speelt om magische en unieke foto’s te creëren. Je schildert als het ware het licht door de foto heen. Daarvoor heb je geen dure camera of geavanceerde apparatuur nodig. Met je smartphone en een paar eenvoudige technieken kun je namelijk geweldige lightpainting-foto’s maken. Maar hoe werkt lightpainting met je smartphone? In deze tutorial zullen we stap voor stap door het proces van het maken en bewerken van lightpainting-foto’s gaan. Dus pak je smartphone en laten we beginnen!

Stap 1: Voorbereiding

Om te beginnen, heb je een aantal essentiële hulpmiddelen nodig:

  • Een smartphone met een goede camera.
  • Een stevig statief om je smartphone stabiel te houden, lees hier onze blog met 4 handige tips om een statief te kiezen.
  • Een donkere omgeving. Je kunt binnen in een kamer met verduisterde ramen werken of ’s nachts buiten fotograferen.
  • Verschillende lichtbronnen, zoals tube lights, zaklampen, glowsticks, LED-lampjes, vuurwerk, etc. Bekijk hieronder ons aanbod van lampen die je kan gebruiken voor lightpainting!

Een app om lange belichtingstijden in te stellen. Er zijn verschillende apps beschikbaar, zoals “Slow Shutter Cam” voor iOS en “Camera FV-5″ voor Android.

Bekijk hieronder een aantal accessoires die perfect samenwerken met de nieuwste GoPro Hero 12 Black.

  • Stap 2: Instellingen van je smartphone

    Open de camera-app op je smartphone en zorg ervoor dat je de volgende instellingen aanpast:

    1. Schakel de flitser uit.
    2. Stel de focusmodus in op “handmatig” of “oneindig”.
    3. Pas de ISO-waarde aan. Begin met een lage ISO-waarde, zoals 100, en pas deze indien nodig aan.
    4. Zet de belichtingscompensatie op nul.
  • Stap 3: Het frame opzetten

    Plaats je smartphone op het statief en zorg ervoor dat deze stevig is bevestigd. Zo voorkom je bewegingsonscherpte tijdens het fotograferen. Kies een interessante compositie en frame je foto. Denk na over hoe je het licht in je foto wilt laten verschijnen. Misschien wil je een tekst schrijven of een abstract patroon maken. Experimenteer en wees creatief!

  • Stap 4: Instellen van de belichtingstijd

    Open de app waarmee je lange belichtingstijden kunt instellen. Stel de belichtingstijd in op een paar seconden tot enkele minuten, afhankelijk van het gewenste effect en de hoeveelheid licht die je gebruikt. Een langere belichtingstijd geeft je meer tijd om met het licht te spelen en interessante patronen te maken. Het kan even experimenteren zijn om de juiste belichtingstijd te vinden, dus wees geduldig en probeer verschillende instellingen uit.

Stap 5: Het licht schilderen

Nu komt het leuke gedeelte! Schakel de belichting in en begin met het schilderen van licht in je frame. Gebruik lichtbronnen zoals de Ulanzi Vl119 of Vl110 om patronen te tekenen, woorden te schrijven of objecten te markeren.Tube lights zijn uitermate geschikt voor lightpainting. Experimenteer met verschillende bewegingen en technieken. Je kunt het licht dicht bij de camera bewegen voor duidelijkere lijnen, of verder weg voor een zachter effect. Wees speels en creatief met je lichtbronnen!

Stap 6: Foto’s bewerken

Nadat je je lightpainting-foto hebt gemaakt, is het tijd om deze te bewerken en te perfectioneren. Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je je foto’s kunt bewerken. Hier zijn enkele handige bewerkingstips:

  • Helderheid en contrast: Pas de helderheid en het contrast aan om de lichteffecten in je foto te verbeteren.
  • Kleurbalans: Experimenteer met de kleurbalans om de gewenste sfeer en tinten te creëren.
  • Bijsnijden en rechtzetten: Snijd je foto bij en rechtzetten indien nodig om de compositie te verbeteren.

Ruisreductie: Als je merkt dat er te veel ruis aanwezig is, kun je een ruisreductiefunctie gebruiken om de kwaliteit van de foto te verbeteren.

Stap 7: Delen en genieten

Nu je je lightpainting-foto hebt gemaakt en bewerkt, is het tijd om deze te delen met de wereld! Upload je meesterwerk naar sociale media, deel het met vrienden en inspireer anderen om ook te experimenteren met lightpainting. Vergeet niet trots te zijn op je creatie en te genieten van het proces. Op zoek naar wat inspiratie of vette resultaten? Bekijk hieronder dan eens de foto’s van lightpainting expert Ton Marisael, deze zijn gemaakt met deUlanzi VL119

Conclusie

Lightpainting met je smartphone is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en unieke foto’s te maken. Met een goede voorbereiding, de juiste instellingen en een beetje oefening kun je verbluffende resultaten bereiken. Dus ga naar buiten (of creëer een donkere omgeving binnen) en laat je smartphone je naar een wereld vol licht en verbeelding brengen. Veel plezier met lightpainting!

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over lightpainting of over de genoemde producten, neem dan gerust contact met ons op via onze contactpagina.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de GoPro Hero 12 Black of wil je advies over welke accessoires jou kunnen helpen bij het vastleggen van de gaafste GoPro-avonturen? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag verder.

Bekijk onze Tube lights

Gerelateerde blogs

  • Vloggen als een pro

    Vloggen als een pro

    Het is een populair fenomeen: vloggen. Bekende vloggers zoals Enzo Knol zijn de nieuwste generatie bekende mensen. Maar hoe moet je nou een goede vlog maken? Welke gear heb je...

    Lees meer
  • USB Power Delivery vs Quick Charge 3.0

    USB Power Delivery vs Quick Charge 3.0

    Als het gaat om het opladen van mobiele apparaten, zijn er verschillende technologieën beschikbaar die kunnen helpen om sneller en efficiënter op te laden. Twee van de meest populaire oplaadtechnologieën...

    Lees meer