6 tips voor het fotograferen van wilde dieren

6 tips voor het fotograferen van wilde dieren

Het fotografen van dieren kan enorm onvoorspelbaar en uitdagend zijn. Anders dan bij mensen, kun je dieren niet vragen om even te poseren of stil te staan. Je bent volledig afhankelijk van hun natuurlijke ritme, zoals wanneer ze slapen of eten. Dan heb je nog de elementen zoals het weer, die roet in het eten kunnen gooien. Of het nu te warm is of het plotseling begint te regenen, je moet altijd flexibel zijn en bereid zijn om je hierop aan te passen. Het is juist die onvoorspelbaarheid die dierenfotografie voor zo uitdagend en belonend maakt. Onze eigen fotografe Patricia deelt zes tips voor het fotograferen van wilde dieren in de dierentuin of in een wildpark.

#1 Voorbereiding

Het helpt echt om van tevoren te weten wat je wilt vastleggen en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd, is dat de echte actie vaak plaatsvindt tijdens voedertijden of bij shows en demonstraties. Dat zijn de momenten waarop dieren het meest actief en interessant zijn, en waarop je de kans krijgt om die unieke shots te maken. Als je die momenten mist, loop je het risico dat je vooral slapende of rustende dieren vastlegt, wat natuurlijk ook mooi kan zijn, maar niet altijd de dynamiek heeft waar je naar op zoek bent. Dus een goede voorbereiding is de sleutel tot het maken van foto’s waarvan je als fotograaf het WAUW gevoel krijgt.

#2 Sluitertijd/Snelheid & Bokeh (Scherpte/Diepte)

Wanneer je bezig ben met het vastleggen van dieren, is snelheid van cruciaal belang, en daarmee bedoel ik niet alleen hoe snel je reageert, maar vooral hoe je je camera instelt. De sluitertijd is een van de belangrijkste instellingen waar ik op let. Een vuistregel die ik altijd in mijn achterhoofd houd, is dat de sluitertijd minstens gelijk moet zijn aan de brandpuntsafstand van mijn lens. Als ik bijvoorbeeld een 500 mm lens gebruik, zorg ik ervoor dat mijn sluitertijd minimaal 1/500 van een seconde is. Dit helpt om scherpe beelden te krijgen, vooral bij het fotograferen van dieren in beweging. Een snelle sluitertijd kan het verschil maken tussen een haarscherpe foto en eentje die net wat bewogen is, en daar wil je niet achteraf pas achter komen!

Sluitertijd is niet de enige factor die meespeelt in het verkrijgen van de perfecte belichting. Het is ook belangrijk om je ISO en diafragma goed in te stellen. Wanneer je de sluitertijd verhoogt om beweging te bevriezen, kan de hoeveelheid licht die de sensor bereikt, afnemen. Om dat te compenseren, verhoog ik de ISO-waarde. Dit zorgt ervoor dat de sensor gevoeliger wordt voor licht, waardoor ik ook bij minder licht nog steeds goed belichte foto's krijg. Het diafragma, oftewel de opening van de lens, speelt ook een grote rol. Door een groter diafragma (kleiner f-getal) te kiezen, laat ik meer licht binnen. Dat is vooral handig in situaties met weinig licht, maar zorgt ook voor een mooie, onscherpe achtergrond (bokeh). Hierdoor houd je de focus volledig op het dier. Let wel op dat een te groot diafragma de scherptediepte kan verkleinen, waardoor niet alles in je beeld even scherp is.

#3 Lenskeuze

Wanneer ik op pad ga om dieren te fotograferen, denk ik altijd goed na over welke lens ik meeneem. Een lens met een groot zoombereik is een echte aanrader. Hiermee kun je dieren van veraf dichterbij halen en in detail vastleggen, zoals een leeuw op safari. Daarnaast biedt een zoomlens flexibiliteit; je kunt snel schakelen tussen breedbeeld en close-up, zonder lenzen te wisselen. Dit maakt het makkelijker om onverwachte momenten vast te leggen. Voor dierenfotografie vergroot een zoomlens je kansen op de perfecte foto en maakt het de ervaring nog leuker. Wanneer je met een telelens gaat fotograferen, is het aan te raden om niet maximaal in te zoomen. Op die manier kun je achteraf binnen je bewerkingsprogramma de foto nog mooi croppen, zoals de foto van de twee tijgers.

#4 Burstmodus

De burst-modus is een fijne uitkomst als je dieren fotografeert. In een fractie van een seconde kun je een hele reeks foto's maken, waardoor je geen enkel moment mist. Of het nu gaat om die ene seconde waarin een vogel zijn vleugels spreidt of een vosje dat snel wegschiet, met de burst-modus weet ik zeker dat ik het vastleg. Voor mij is het een beetje alsof ik de tijd kan bevriezen en later rustig kan kiezen welk shot het beste is. Het geeft me zoveel meer zekerheid, vooral bij spannende en snelle momenten.
Burst-modus is een functie op je camera, maar ook op de meeste smartphones, waarmee je in korte tijd meerdere foto's achter elkaar kunt maken door de sluiterknop ingedrukt te houden. Dit is ideaal voor het vastleggen van snelle bewegingen. Hoe de burst-modus wordt weergegeven, kan verschillen per camera. Op sommige modellen heet het “Continuous Shooting,” terwijl het op andere camera's “High-Speed Mode” of gewoon “Burst” wordt genoemd. Het kan dus even zoeken zijn in de instellingen, maar het is zeker de moeite waard om te ontdekken hoe het op jouw camera werkt.

#5 Statief

Voor mij is een fotostatief onmisbaar bij het fotograferen van dieren. Het geeft niet alleen stabiliteit, maar ook de rust om geduldig te wachten op het perfecte moment zonder dat ik de camera constant hoef vast te houden. Zeker bij langere sluitertijden, wanneer elke kleine beweging voor onscherpte kan zorgen, is een statief een geweldig hulpmiddel. Daarnaast gebruik ik een statief ook voor mijn smartphone om behind-the-scenes opnames en extra shots te maken voor korte filmpjes. Het is fijn om mijn handen vrij te hebben om te fotograferen, terwijl mijn telefoon stabiel blijft. Het geeft me de vrijheid om me volledig op mijn fotografie te concentreren, wat het hele proces een stuk relaxter en efficiënter maakt.

Tip voor de perfecte selfie: Gebruik je smartphone op een klein los statiefje en gebruik een afstandsbediening en fotografeer jezelf ook eens als je in actie bent. Doe dit vanuit diverse lagen en wat hogere standpunten en op verschillende plekjes. Ook kun je steeds korte filmpjes schieten om daar later een leuk filmpje van maken. Met het statiefje uit de vlog KIT van MOJOGEAR bijvoorbeeld kun je prima uit de voeten. Het is een compact statiefje en in diverse standen neer te zetten. Dit fijne mini-statiefje is bij mij niet meer uit mijn rugzak weg te denken, en gaat standaard overal mee naartoe!

Bekijk in onze webshop

#6 Rugzak

Als ik een dag in een dierentuin doorbreng, merk ik hoe belangrijk een goede rugzak is. Je bent vaak langer aanwezig en dan is het fijn om alles wat je nodig hebt bij de hand te hebben. Vaak neem ik naar de dierentuin alleen mijn camera met de thuis uitgezochte lens mee, maar het is toch handig om een rugzak te hebben waarin ook wat eten, een flesje drinken en losse spullen zoals mijn autosleutels, powerbank en mijn smartphone in passen. Zo hoef ik niet telkens terug naar de auto en houd ik mijn broekzakken vrij. Het maakt het verschil tussen een ontspannen dag en een gesjouw met losse spullen.

Wil je zelf aan de gang met wildlife fotografie? Bekijk dan al onze wildlife fotografie camera- en telefoon accessoires. Weet je niet goed hoe je moet beginnen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag verder met al je wildlife fotografie vragen.

Bekijk camera- en telefoon accessoires

Gerelateerde blogs

  • Hoe maak je een podcast?

    Hoe maak je een podcast?

    Wil je graag je ideeën, ervaringen of iets anders wat je leuk of interessant vindt, delen met de wereld? Een eenvoudige en steeds vaker gebruikte manier om dit te doen is...

    Lees meer
  • GoPro Hero 13: Nieuwe functies & accessoires

    GoPro Hero 13: Nieuwe functies & accessoires

    De GoPro Hero 13 is er eindelijk en komt met een hoop nieuwe functionaliteiten en verbeteringen. Met de GoPro Hero 13 leg je je sportieve avonturen nóg beter vast. Denk hierbij...

    Lees meer