Een statief kiezen? 4 handige tips

op
Een statief kiezen? 4 handige tips - MOJOGEAR blog
Een statief is een fijn hulpmiddel tijdens het fotograferen of filmen. Dankzij een statief zet jij je camera overal stevig en stabiel neer. Er zijn statieven in vele soorten en maten, voor allerlei verschillende soorten apparaten: smartphones, camera’s, action cams. Hoe kies je een geschikt statief? Daar helpen wij je mee dus lees snel verder!

Wanneer heb je een statief nodig?

Een statief zorgt er dus voor dat je je camera of telefoon stabiel en stil neer kan zetten. Maar een statief biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo kan je dankzij een statief fotograferen met langere sluitertijden of met tele- en macrolenzen. Een statief is ook ideaal tijdens het filmen. Met een statief schiet je stabiele beelden en dat zorgt voor een professionelere uitstraling van je video.

Voor het kiezen van een geschikt statief, is het dus verstandig om vooraf na te gaan waar je het statief voornamelijk voor gaat gebruiken. Zo is het slim om voor een licht, flexibel statief te kiezen als je bijvoorbeeld veel reist. Wij raden aan om op deze vier dingen te letten voor het kopen van het juiste statief.

#1 Kies een licht statief

Een statief is een handig hulpmiddel tijdens het filmen en fotograferen. Het is daarom belangrijk dat het makkelijk is om het statief mee te nemen. Het moet geen last worden door bijvoorbeeld de grootte of het zware gewicht, tenzij je bijvoorbeeld altijd vanuit een studio werkt. Wij raden aan om een licht, compact statief te kiezen zodat je je statief gemakkelijk mee kan nemen naar iedere locatie. Een licht statief betekent overigens niet dat het statief niet stevig is.

Naast het gewicht van het statief zelf, is het ook belangrijk om te letten op het belastbare gewicht van het statief. Dit is het gewicht dat je statief moet kunnen dragen. Gebruik je een zwaardere camera met veel accessoires? Dan is het wel belangrijk om er zeker van te zijn dat het statief dit gewicht kan dragen, zodat het statief niet omvalt of instabiel is.

#2 Kies het geschikte materiaal

Het materiaal van het statief bepaalt voor een groot deel het gewicht en de prijs van een statief. De meeste statieven zijn gemaakt van carbon, aluminium of kunststof. Statieven gemaakt van carbon zijn zeer licht én sterk, maar daar hangt wel een hoog prijskaartje aan vast.

Statieven van aluminium zijn ook redelijk licht, maar toch erg sterk. Statieven van aluminium zijn een stuk voordeliger dan statieven van carbon.

Als je een klein budget hebt, kun je ook voor een kunststof statiefje kiezen. Bij grotere statieven is kunststof meestal niet stevig genoeg.

#3 Flexibiliteit

Voordat je een statief aanschaft, is het belangrijk om te achterhalen in welke situaties je het voornamelijk wil gebruiken. Maak je veel reiscontent en vlogs? Dan is het handig om je statief overal neer te kunnen zetten of te kunnen bevestigen. Met een flexibel statief bevestig je gemakkelijk je camera, smartphone of actioncam om een boomtak of hek.

Als je voornamelijk beelden vanaf een tafel of ander oppervlak maakt, dan is het verstandiger om een vaste tripod of tafelstatief aan te schaffen. Het is namelijk lastiger om een flexibel statief volledig verticaal te plaatsen. Als je dus vaak interviews afneemt, is het beter om voor een statief te gaan met vaste poten.

#4 Veelzijdigheid

Bedenk vooraf waar je het statief voor gaat gebruiken. Ben je op zoek naar een statief voor het opnemen van allerlei verschillende soorten video’s zoals reiscontent, vlogs en social media content? Dan is een multifunctioneel statief zoals de Ulanzi MT-44 statief bijvoorbeeld een goede keuze. Dit statief kan je voor zowel een compact camera als smartphone gebruiken. Je kan dit statief gebruiken als statief én selfie stick.

Conclusie

Als je juist op zoek bent naar een statief voor het maken van productvideo’s, dan is een wat groter en zwaarder statief een beter keuze, zoals de MOJOGEAR 3-in-1 179cm tripod. Dit statief bevat een horizontale arm waardoor het perfect is voor het maken van zowel productvideo’s als topshots, tutorials en bijvoorbeeld kookvideo’s.

Bedenk daarnaast welke apparatuur je wil aansluiten op het statief. Een statief voor een camera heeft namelijk vaak een 1/4″ of 3/8” schroef op de snelkoppelplaat die je kan aansluiten op je camera. Hier kan je dus niet zomaar een GoPro of smartphone op aansluiten. Om toch een GoPro of telefoon aan te kunnen sluiten op een statief met deze schroefaansluiting, heb je een GoPro-mount met schroef of een telefoonhouder nodig. Soms worden die meegeleverd, maar niet altijd. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van een statief. Bekijk onze telefoonhouders voor op een statief.

Heb je nog vragen over het kiezen van het geschikte statief of over een specifiek statief? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Bekijk hieronder alvast ons assortiment aan statieven en toebehoren voor smartphones, camera’s en action cams.

Bekijk onze statieven

Gerelateerde blogs