Hoe werkt een dasspeld microfoon?

op
Hoe werkt een dasspeld microfoon? MOJOGEAR

De audio van een video is net zo belangrijk als de beelden die je schiet. De kwaliteit van de interne microfoon van je smartphone is vaak niet goed genoeg. Daarom is het essentieel om een externe microfoon te gebruiken voor het maken van een professionele video met je smartphone. Met een dasspeld microfoon maak je kwalitatieve geluidsopname op een makkelijke manier. Maar hoe werkt een dasspeld microfoon? In dit artikel geven we antwoord op die vraag. Geen tijd of zin om te lezen? Bekijk de video.

Wat is een dasspeld microfoon?

Een dasspeld microfoon, ook wel lavalier of speldmicrofoon genoemd, is ideaal voor het opnemen van kwalitatief geluid tijdens een interview, presentatie of het opnemen van een vlog. Je ziet ze tegenwoordig ook steeds vaker verschijnen in TikTok video’s. Deze kleine microfoon is onopvallend en makkelijk te gebruiken. Bevestig de clip on microfoon op je kleding, sluit de microfoon vervolgens aan op je smartphone, tablet of laptop en je bent klaar voor je opname.

Hoe plaats je de dasspeldmicrofoon correct?

Een dasspeld microfoon bevestig je met het klemmetje gemakkelijk onder of op je kleding. Zo is de microfoon vlak bij het gezicht, voor mooi geïsoleerd geluid, en kan je de microfoon goed verbergen. Denk voor de opname na over je kleding, zodat je de dasspeld goed kan bevestigen. Wij raden aan om een blouse, colbert of T-shirt met een lagere hals te dragen. Het draadje van de microfoon verberg je onder je kleding. Plak het draadje met wat tape vast aan je kleding, zodat het goed blijft zitten.

Voor het mooiste geluid, is de positie van de microfoon belangrijk. De ideale afstand tussen de geluidsbron, je mond, en de microfoon is ongeveer de afstand tussen je pink en je duim. De meeste dasspeld microfoons hebben een omnidirectionele richtingskarakteristiek, wat betekent dat de microfoon het geluid van alle kanten goed opneemt. Je hoeft dus niet direct in de microfoon te spreken om het geluid goed op te nemen.

Test voor de start van je opnames wel even of het geluid goed wordt opgenomen door op de microfoon te tikken of er even in te blazen. Het geluid dient duidelijk hoorbaar te zijn. Op basis van je testopname, kan je de microfoon wat hoger of lager positioneren zodat je er zeker van bent dat je de mooiste geluidsopname maakt.

Tip: Wil je je (test)opname terugluisteren? Let er dan op dat de dasspeld microfoon niet meer aangesloten is op je smartphone. Als de microfoon namelijk nog aangesloten is, kun je het geluid niet terugluisteren. Dit kan je een hoop stress en tijd besparen 😉

Hoe sluit je een dasspeld microfoon aan?

Er zijn diverse soorten dasspeldmicrofoons met verschillende aansluitmogelijkheden. Zo kan je de dasspeldmicrofoon aansluiten op je smartphone via een USB-C- of Apple Lightning- aansluiting, 3.5mm aansluiting of via een meegeleverde zender van een draadloze microfoon-set.

Met een USB-C of Apple Lightning-aansluiting, sluit je de microfoon direct aan op je smartphone, laptop of tablet. Het voordeel hiervan is dat je geen verloopkabel nodig hebt. Bij een dasspeld microfoon met 3.5 mm aansluiting is het noodzakelijk om een verloopkabel te gebruiken indien je smartphone, tablet of laptop geen 3.5 mm aansluiting heeft. Dit is voornamelijk het geval bij nieuwere modellen smartphones. Het geluid bepaal je via de smartphone.

Op een draadloze microfoon-set kun je ook gemakkelijk een dasspeld microfoon bevestigen. Sluit de speldmicrofoon aan op de zender. Sluit vervolgens de ontvanger aan op je smartphone of camera en bedien het geluid via de zender.

Vragen?

Hopelijk ben je na het lezen van dit blogartikel meer te weten gekomen over het gebruik van de dasspeld microfoon. Heb je nog vragen of zoek je hulp bij het kiezen van de juiste microfoon? Stel je vraag hieronder of neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Bekijk onze dasspeld microfoons

Gerelateerde blogs