Hoe werkt een draadloze microfoon?

op
Hoe werkt een draadloze microfoon set? blog MOJGOEAR
Een draadloze microfoonset is ideaal voor het opnemen van video’s. Je hebt meer bewegingsvrijheid én het voorkomt eventuele struikelpartijen. Hoe werkt een draadloze microfoonset nou eigenlijk? En waar bestaat zo’n set precies uit? In dit artikel leggen wij je graag meer uit over de draadloze microfoonset.

Hoe werkt het?

Een draadloze microfoon bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Een of meerdere microfoonzenders;
  • Een ontvanger die je aansluit op je camera of smartphone.

Het signaal van draadloze microfoonsets wordt verstuurd via radiogolven van de zender naar de ontvanger.

Het signaal van zender naar ontvanger wordt draadloos verstuurd. Er zijn verschillende technologieën om audio door te lucht te sturen. Dit gebeurt op een vastgestelde frequentie. Microfoons als de RØDE Wireless GO II en de Comica Boom X-D D2 werken bijvoorbeeld via de 2.4GHz frequentie. Dat is dezelfde frequentie als wifi. Het voordeel hiervan is dat deze frequentie wereldwijd zonder vergunning te gebruiken is.

VHF of UHF

Er bestaan ook draadloze microfoons die gebruik maken van UHF (afkorting voor Ultra High Frequency) of VHF (Very High Frequency).

Microfoons die via 2.4Ghz werken (zoals alle draadloze microfoons uit ons assortiment), zijn erg makkelijk te gebruiken. Met één druk op de knop zet je de zender en ontvanger aan en ben je klaar om geluid op te nemen.

Waaruit bestaat een draadloze microfoonset?

Een draadloze microfoon-set bestaat uit één of meerdere zenders en een ontvanger. Het deel tussen de zender(s) en ontvanger is draadloos.

De ontvanger

De ontvanger sluit je aan op je camera, smartphone, tablet, laptop of opnameapparaat. Sommige ontvangers sluit je aan met een kabel. Bij de meeste sets worden verschillende audiokabels geleverd, waardoor je de ontvanger op verschillende apparaten kunt aansluiten. Als je het geluid via een smartphone of tablet wil opnemen, heb je vaak een verloopje nodig.

Er bestaan ook ontvangers met een USB-C– of Lightning-connector, die je direct in de poort van je smartphone plugt. Dat is ideaal als je de microfoonset alleen met je smartphone of tablet gebruikt.

De zender(s)

Er zijn verschillende soorten en modellen draadloze zenders. Voor video-opnames worden draadloze dasspeld-microfoons het meest gebruikt. Die zijn er in twee varianten:

  • Zenders met ingebouwde microfoon (zoals de RØDE Wireless Go, Comica BoomX-D of Ulanzi J12). Die bevestig je direct op je shirt.
  • Zenders waar je een dasspeld-microfoon op aansluit (zoals de Boya BY-WM4 Pro of Saramonic UwMic9). De zender bevestig je aan je broek(riem).

Veel nieuwere microfoonsets zijn op beide manieren te gebruiken.

Er bestaan ook draadloze microfoonsets met handmicrofoons (ook wel handheld genoemd). Die zijn handig voor het opnemen van interviews of presentaties of als de spreker de microfoon wil doorgeven. Handheldmicrofoons worden ook veel gebruikt bij muziekoptredens en evenementen.

Heb jij de RØDE Wireless GO II draadloze microfoonset? Dan is het mogelijk om deze om te toveren tot een handheld microfoon met de RØDE Interview GO handhouder.

Hoe gebruik je een draadloze microfoon?

De meeste draadloze microfoons zijn heel simpel te gebruiken. Met één druk op de knop zet je de zender en ontvanger aan. Op het scherm van de zender zie je de batterijduur en geluidssterkte, die je gemakkelijk kan aanpassen. Dankzij het kleine formaat van de microfoon en het clip-on systeem bevestig je de microfoon gemakkelijk op of onder je kleding.

Het kan zijn dat een speldmicrofoon (ook wel dasspeld microfoon genoemd) wordt meegeleverd die je kan aansluiten op de draadloze microfoonzender, zoals bij de Comica BoomX-D D2. Verberg de speldmicrofoon onder je kleding en bevestig ‘m met het klemmetje op je kleding. Benieuwd hoe je de dasspeldmicrofoon correct bevestigt? Lees meer in onze blogpost ‘Hoe werkt een dasspeld microfoon?’

Zodra je de ontvanger hebt aangesloten en de zenders hebt bevestigd, kun je direct beginnen met opnemen. Op de ontvanger zit vaak een koptelefoonpoort zodat je het geluid kan monitoren tijdens de opnames.

Draadloze microfoonset kopen?

Hopelijk begrijp je dankzij bovenstaande informatie beter hoe een draadloze microfoonset werkt en wat de mogelijkheden ermee zijn. Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Bekijk onze draadloze microfoons

Gerelateerde blogs