Mooiste MTB-routes in Nederland

op
Mooiste MTB-routes in Nederland

Zodra de lente voor de deur staat is het weer tijd om lekker naar buiten te gaan en van de natuur te genieten. Een van de beste manieren om de mooie natuur van Nederland te ontdekken is uiteraard op de fiets. Wil je echt de bossen in gaan? Dan is het verstandig om op een mountainbike op pad te gaan. Om je verder op weg te helpen hebben wij voor een aantal provincies de mooiste mtb-routes samengesteld.

Bij de selectie van deze routes keken we natuurlijk naar hoe leuk ze zijn om te fietsen. Toch ligt onze grootste focus op de mooie omgeving en natuur, waar je geweldige foto's en video's van kunt maken. Wil je deze routes graag zelf fietsen? Alle routes staan in de Komoot app.

#1 Mooiste MTB-route in Gelderland: Veluwezoom

Een van de mooiste MTB-routes ligt in de buurt van Arnhem. Het is een uitdagende route die zich bevindt in de Veluwezoom. De route is erg makkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. De route start namelijk bij het treinstation Velperpoort. Vanaf hier hoef je maar een klein stuk te fietsen om compleet omringd te zijn door de prachtige Veluwe.

Voor deze route heb je wel een uitstekende conditie nodig, want de route is in totaal bijna 70 km lang en heeft 540 hoogtemeters. Mocht je de route graag willen fietsen, maar weet je niet zeker of je 70 km haalt? Er zijn meerdere inkort-mogelijkheden.

Deze route bevat alles; van stevige klimmen op singletracks tot brede gravelpaden, waardoor je meer dan genoeg afwisseling hebt tijdens het fietsen. Helaas zitten er ook wel wat geasfalteerde stukken in, maar gelukkig niet al te veel (9km).

De Veluwezoom is een van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Door het grote oppervlakte aan bos, leven hier veel verschillende soorten dieren. Het is bijna gegarandeerd dat je tijdens een avontuur in de Veluwezoom een Schotse hooglander tegenkomt. Je kan hier ook veel bijzondere planten en insecten tegenkomen. Hierdoor is het een perfecte combinatie tussen een mooie route en natuur. Ideaal om je MTB-rit vast te leggen.

Bekijk route op Komoot

#2 Mooiste MTB-route in Noord-Brabant: Loonse en Drunense Duinen

Wanneer je wilt mountainbiken in Noord-Brabant is er één plek waar we meteen aan denken. Dit is de Loonse en Drunense Duinen. In de Loonse Drunense Duinen zijn 2 MTB-routes die samen ongeveer 40 km lang zijn. De route kan vanaf meerdere punten gestart worden. Je kan beginnen bij de 3 linden bij Drunen, de Roestelberg bij Kaatsheuvel, de Rustende Jager bij Biezenmortel. Daarnaast zijn er ook een aantal punten waar je de route tussendoor op kan pakken.

De MTB-route in de Loonse en Drunense Duinen kenmerkt zich aan korte stevige klimmetjes en de grote zandvlaktes. Deze route bestaat bijna exclusief uit singletrack. De route bevat ook veel scherpe bochten, waarvoor je goed moet sturen.

De Loonse en Drunense Duinen is een erg uniek natuurgebied. De grote zandvlaktes in combinatie met de mooie bossen vind je op weinig andere plekken. Hierdoor biedt het een unieke kans voor prachtige (actie)foto’s en video's. 

Zolang je bereid bent om af en toe je fiets te duwen, omdat je vast komt te zitten in het losse zand, zijn de MTB-routes in de Loonse en Drunense Duinen zeker een aanrader!

Bekijk route op Komoot

#3 Mooiste MTB-route in Limburg: Drielandenpunt

Een van de zwaarste, maar ook mooiste routes in Limburg bevindt zich in de buurt van Vaals. Deze route gaat door maar liefst 3 landen heen, namelijk Nederland, België en Duitsland. De route is bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. De route start bij het busstation van Schrouff.

Deze route is een van de steilste mountainbikeroutes van Nederland. In de route van 37 km zijn namelijk 750 hoogtemeters. Dit betekent veel klimmen en afdalen. Er zitten zelfs klimmen in die langdurig boven de 10% zitten. De route bestaat ook voornamelijk uit singletrack paden en gravelpaden. Wanneer 37 km fietsen in de heuvels net teveel is zijn er ook genoeg mogelijkheden om de route in te korten.

De heuvels van Limburg zorgen voor unieke kansen om prachtige opnames en/of foto’s te maken. Nergens anders in Nederland kun je soortgelijke heuvels met prachtige MTB-afdalingen en klimmen vinden. Daarnaast kom je tijdens de route ook langs het Drielandenpunt.

Ben je op zoek naar een flinke uitdaging en wil je een keer wat anders dan simpelweg door de bossen crossen? Dan is deze mountainbikeroute een van de mooiste in Nederland. Zorg wel dat je een aardige conditie meebrengt!

Bekijk route op Komoot

#4 Mooiste MTB-route in Utrecht: Utrechtse Heuvelrug

In een lijst van MTB-routes kan de Utrechtse Heuvelrug natuurlijk niet ontbreken. Wanneer je in het midden van Nederland woont is de Utrechtse Heuvelrug dé plek om te mountainbiken. In deze route heb je namelijk heuvels tot 60m hoog, waardoor je erg leuke klimmetjes kan pakken. De route start in Leersum en is goed te bereiken met het openbaar vervoer en de auto. De route gaat ervan uit dat je bij de bushalte van Leersum start. Je kan er ook voor kiezen om deze route op te pakken bij Rhenen of in de buurt van Elst.

De MTB-route van de Utrechtse Heuvelrug is een pittige. Het is namelijk een tocht van 50 km met 410 hoogtemeters. Je kan er wel voor kiezen om bepaalde lussen uit de route te laten, bijvoorbeeld de lus richting Veenendaal. Het parcours zit vol met korte klimmetjes, waardoor het een goede test is voor je conditie. De route bestaat voornamelijk uit singletrack en heeft hier en daar wat asfalt om de route aan elkaar te knopen.

De Utrechtse Heuvelrug is het één- na grootste bosgebied van Nederland. Hierdoor biedt dit natuurgebied prachtige mogelijkheden tot het maken van de prachtigste foto’s en video’s. Je kunt zelfs verschillende dieren, zoals Reeën of dassen tegenkomen tijdens het fietsen.

Bekijk route op Komoot

Wil je jouw fietsavonturen goed in beeld brengen? Bekijk dan onze fietsaccessoires voor foto's en video's met een smartphone of action cam. De accessoires kunnen je helpen om onbezorgd de mooiste beelden te schieten tijdens het mountainbiken.

Mocht je nog vragen hebben over de routes of over onze producten, neem dan vooral contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Bekijk onze fietsaccessoires voor foto's en video's

Gerelateerde blogs

  • Festival paklijst

    Festival paklijst

    Het festival seizoen staat weer voor de deur. Binnenkort zullen er weer meerdere (weekend) festivals plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat jij de best mogelijke festival ervaring hebt, hebben wij...

    Lees meer
  • Stabiliseer je videobeelden met een gimbal

    Stabiliseer je videobeelden met een gimbal

    Stel je voor: je was op epische solo-reis waar je besloot de zonsopgang op een bergtop vast te leggen na urenlang hiken, maar de combinatie van uitputting en opwinding resulteerde...

    Lees meer
  • Mooiste wandelroutes in Nederland

    Mooiste wandelroutes in Nederland

    In de lente komen er weer blaadjes aan de bomen en krijgt de natuur weer prachtige lentekleuren. Een ideale tijd om wandelingen in de natuur te maken. Binnen Nederland zijn er...

    Lees meer