4 tips voor scherpere foto's met je camera

op
4 tips voor scherpere foto's met je camera
Heb je wel eens problemen met het maken van scherpe foto’s met je camera? Of zien je foto’s er wazig uit? Geen probleem, met deze 4 tips maak je binnen no-time scherpere foto’s.
 1. Zorg voor warme, comfortabele kleding
 2. Gebruik een statief
 3. Gebruik de verschillende instellingen van je camera
 4. Bewerk je foto

#1 Zorg voor warme, comfortabele kleding

Fotografie op de vroege ochtend of in de koude wintermaanden brengt al genoeg uitdagingen met zich mee. Zorg ervoor dat je warm aangekleed bent, hoe kouder je lichaamstemperatuur hoe meer je gaat trillen met als resultaat minder scherpe foto’s. Lees ook onze blog over smartphone fotografie in de kou.

#2 Gebruik een statief

Zet je camera op een statief om de beweging in je foto te verminderen. Ideaal om bijvoorbeeld landschappen, natuur of architectuur te fotograferen. Benieuwd welk statief voor jou het meest geschikt is? Lees onze 4 tips bij het kiezen voor een statief.

#3 Gebruik de verschillende instellingen van je camera

In het menu van de meeste camera’s kan je verschillende instellingen aanpassen. Hier een kleine uitleg per instelling en welke invloed deze op scherpte van foto’s heeft:

  • ISO – Bepaalt hoe gevoelig je smartphone camera is voor licht. Hoe hoger het getal, hoe meer licht, maar ook meer ruis. Voor de hoogste scherpte houd je de ISO waarde dus zo laag mogelijk.
  • Sluitersnelheid – Dit is de tijd dat een sluiter open blijft staan om licht op te vangen en een foto te maken. In de basis werkt een sluiter met waardes zoals 1/200e of 1/10e. Hoe groter het getal rechts van de 1, hoe korter de sluiter open blijft en hoe minder beweging in je foto zit.
  • Aperture – De grootte van de opening tussen de lens en de camera. Als de aperture een hoge waarde laat de lens minder licht binnen voor je foto maar de foto is vaak wel scherper.

Bij gebruik in combinatie met een statief raden wij als beginpunt de volgende instellingen aan, pas deze aan voor jouw eigen situatie:

  • ISO – 400
  • Sluitersnelheid – 1/200e
  • Aperture – f/2.8 of hoger

#4 Bewerk je foto

Veel nabewerkingsprogramma’s voor de computer zoals Lightroom, en apps voor je smartphone zoals Snapseed hebben een scherpte of textuur functie. Ga in je programma of app op zoek naar de slider en sleep de waarde omhoog. Let op: gebruik deze scherpte-slider met mate want je wil niet dat je foto onnatuurlijk gaat lijken!

Hopelijk zorgen de bovenstaande tips ervoor dat je foto’s nooit meer wazig zullen zijn! Heb je nog vragen over scherpte en/of instellingen van fotografie? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Gerelateerde blogs

 • Vloggen als een pro

  Vloggen als een pro

  Het is een populair fenomeen: vloggen. Bekende vloggers zoals Enzo Knol zijn de nieuwste generatie bekende mensen. Maar hoe moet je nou een goede vlog maken? Welke gear heb je...

  Lees meer
 • Lightpainting met je smartphone

  Lightpainting met je smartphone

  Ben je op zoek naar een leuke en creatieve manier om foto’s te maken met je smartphone? Waarom probeer je lightpainting niet eens uit? Lightpainting is een techniek waarbij je...

  Lees meer