5 smartphone hacks voor het maken van reisfotografie

op
5 smartphone hacks voor het maken van reisfotografie
Naast het vastleggen van de mooie herinneringen die je meemaakt, is je vakantie de uitgelegen kans om je fotografie skills te verbeteren. Dat kan natuurlijk met een camera, maar met je smartphone is het ook mogelijk om prachtige plaatjes te schieten. Wij hebben een paar simpele tips voor je op een rijtje gezet om je foto’s te verbeteren zodat jij de gaafste foto’s maakt met je smartphone.

#1 Maak de lens schoon

Een vieze lens is vaak een belangrijke oorzaak van een onscherpe, doffe foto. In je broekzak of tas komt je smartphone, en daarbij dus ook je lens, in contact met stof en vuil. Aangezien je je telefoon vaak gebruikt en in je handen hebt, zijn ook vingerafdrukken op je lens bijna niet te voorkomen.

Gelukkig is het erg makkelijk om dit allemaal te vermijden door simpelweg je lens schoon te maken voordat je een foto maakt. Dit kan bijvoorbeeld met een lens- of brillendoekje, maar ook simpelweg met je T-shirt.

#2 Stel je camera-instellingen handmatig in

Als je de fotokwaliteit aanzienlijk wilt verbeteren dan is het noodzakelijk om de camera-instellingen handmatig in te stellen. Het gaat namelijk niet om de camera die je in je handen hebt, het gaat erom wat je ermee doet.

Je kan je camera-instellingen manueel instellen via een externe camera-app, maar via de standaard camera-app op je telefoon is het meestal ook mogelijk om de focus, belichting en witbalans in te stellen. Stel gemakkelijk handmatig de focus in door op het scherm te klikken of swipe naar boven of beneden om de belichting van je foto aan te passen. Ook is het verstandig om de resolutie van je foto’s zo hoog mogelijk in te stellen voor het beste resultaat.

#3 Gebruik the rule of thirds

Als je een foto maakt, plaats je vaak automatisch je onderwerp in het midden. Niet gek, maar wel het recept voor een saaie en oninteressante
foto.

Om een foto te maken die er uitspringt, is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan de compositie. The rule of thirds, ofwel de regel van derden, is een hulpmiddel om de compositie van je foto te verbeteren.

In je camera-instellingen van je telefoon kan je het raster aanzetten. Zodra je nu een foto wil maken op je smartphone, lopen er drie horizontale en drie verticale lijnen op je camera scherm. De regel van derden stelt dat je je onderwerp op één van de vier kruisingspunten plaatst voor een mooiere compositie. Daarnaast helpt het raster ook als hulpmiddel voor het maken van een foto met een rechte horizon. Al met al dus een fijn hulpmiddel om je smartphone foto’s te verbeteren.

#4 Speel met het perspectief

Bezoek je deze zomer een toeristische trekpleister? Think outside of the box en speel met je perspectief. Zo maak je je foto interessanter, spannender en vooral origineler. Kijk goed om je heen voordat je een foto maakt en ga op zoek naar een verrassende hoek. Positioneer je camera bijvoorbeeld hoger om een bird’s eye view perspectief te creëren of positioneer juist wat lager zodat je onderwerp er nog meer uitspringt.

Zoals je kan zien in onderstaande foto’s van de Eiffeltoren maakt het perspectief een groot verschil voor je foto. De foto links is een mooi, maar niet origineel. Door het lage perspectief ziet de Eiffeltoren er op de rechter foto imposanter uit en is het interessanter om naar te kijken.

#5 Bewerk je foto’s

Het bewerken van je foto’s geeft je meer controle over de uitkomst. Zo kan je de belichting net een beetje aanpassen of bijvoorbeeld het contrast wat verhogen om je foto te verbeteren en er nog meer uit te laten spatten.

Naast het verbeteren van je foto’s kan je jezelf als fotograaf onderscheiden met het bewerken van je foto’s. Zo kan je een foto bijvoorbeeld een dromerig effect geven of juist een … effect. Met de bewerking van je foto’s, kan je dus een bepaalde sfeer neerzetten en uiteindelijk je eigen stijl ontwikkelen.

Het bewerken van foto’s op je smartphone kan via de standaard bewerkingsmogelijkheden van je camera-app, maar dat kan ook via gratis externe apps als Lightroom, Snapseed of VSCO voor nog meer mogelijkheden en controle.

Vragen?

Hopelijk heb je na het lezen van deze smartphone fotografie tips inspiratie en motivatie opgedaan om de mooiste reisfoto’s te maken. Op zoek naar meer tips en inspiratie? Volg ons dan op Instagram en TikTok. Meer weten? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Verbeter je mobiele fotografie met onze producten

Gerelateerde blogs

 • Vloggen als een pro

  Vloggen als een pro

  Het is een populair fenomeen: vloggen. Bekende vloggers zoals Enzo Knol zijn de nieuwste generatie bekende mensen. Maar hoe moet je nou een goede vlog maken? Welke gear heb je...

  Lees meer
 • Lightpainting met je smartphone

  Lightpainting met je smartphone

  Ben je op zoek naar een leuke en creatieve manier om foto’s te maken met je smartphone? Waarom probeer je lightpainting niet eens uit? Lightpainting is een techniek waarbij je...

  Lees meer