Beste smartphone camera's voor onder €500

op
Beste smartphone camera's voor onder €500

Of je nu een professionele vlogger bent of gewoon van fotografie houdt, een goede camera is een must. Niet iedereen heeft ruimte of budget voor een dure fotocamera. Gelukkig zijn camera’s van smartphones tegenwoordig zeer geschikt om mooie foto’s of video’s te maken. Om jou op weg te helpen en een goed geïnformeerde keuze te maken, hebben wij de top 4 beste smartphone camera’s onder € 500 samengesteld.

In deze blog zullen we de volgende 4 smartphones vergelijken: Google Pixel 6A, OnePlus Nord 2T, Xiaomi 12 Lite en Samsung Galaxy A34. Elk van deze smartphones blinkt uit op bepaalde vlakken. Hierdoor is 1 smartphone camera ook niet beter dan de ander. Dit hangt ervan af waar je de smartphone voor wil gaan gebruiken.

Beste allround smartphonecamera: Google Pixel 6A - €350

De smartphones van Google staan bekend om hun goede camera’s. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor hun flagship modellen. Een voorbeeld hiervan is de Google Pixel 6A. De Google Pixel 6A is een van Googles goedkopere modellen.

De Google Pixel 6A heeft een selfiecamera van 8MP en een achtercamera van 12,2MP. Daarnaast kan de Google Pixel 6A 4K op 60fps filmen.

De foto’s die je maakt met de Google Pixel 6A zijn door de Sony IMX363-sensor erg gedetailleerd. Hierdoor kan je met deze telefoon prachtige natuurfoto’s of selfies maken. De telefoon is 6,1 inches groot, hierdoor kan je gemakkelijk de telefoon bedienen en past de telefoon nog steeds in je broekzak, zodat je overal, wanneer je wil, de mooiste foto’s kan maken.

Het grootste minpunt van de Google Pixel 6A is de middelmatige batterijduur. Ben je van plan om een hele dag foto’s te maken? Vergeet dan niet om een powerbank mee te nemen!

De foto’s hebben mooie uitgesproken en natuurlijke kleuren. De camerakwaliteit van de high-end modellen is uiteraard beter, maar voor een telefoon binnen deze prijsklasse, is de Google Pixel 6A een van de beste opties. De Google Pixel 6A is namelijk al te verkrijgen voor € 350

Beste telefooncamera in het donker: OnePlus Nord 2T - €300

Een andere goedkope telefoon met een erg goede camera, is de OnePlus Nord 2T. De OnePlus Nord 2T heeft een 50MP hoofdcamera. Dit is dezelfde camera als die van de OnePlus Nord 2, maar de OnePlus Nord 2T camera is net iets verbeterd door softwareaanpassingen die gemaakt zijn.

De hoofdcamera van de OnePlus Nord 2T maakt prachtige foto’s met veel detail. Daarnaast werkt de foto app lekker snel, waardoor je ook goede actiefoto’s kan maken. De camera kan ook erg goed nachtfoto’s maken, dit komt door de nachtmodus van OnePlus. Hierdoor kan je ook tijdens je avondwandelingen prachtige foto’s of opnames maken.

Naast de 50MP hoofdcamera heeft de telefoon ook een 8 megapixel-groothoeklens en een 2 megapixel monochroom lens. Deze zijn beide niet erg indrukwekkend. De groothoeklens heeft een stuk minder detail en de monochroom lens is bedoeld om zwart-wit foto’s mee te maken en dat kan ook gedaan worden door middel van een simpele filter. 

De telefoon is net iets groter dan de Google Pixel 6A, namelijk  6,43 inch. Daarnaast laadt de OnePlus Nord 2T met 65 watt op, waardoor de telefoon in 27 minuten opgeladen is, zodat je meteen weer verder kan met prachtige foto’s maken. De OnePlus Nord 2T is al te verkrijgen voor € 300.

De beste selfiecamera: Xiaomi 12 Lite - €220

Binnen deze prijsklasse is er een duidelijke winnaar op het gebied van selfiecamera’s en dat is de Xiaomi 12 Lite. Deze telefoon heeft namelijk als een van de weinigen een 32MP selfiecamera. Hierdoor kan je met deze telefoon scherpe en gedetailleerde selfies maken. Naast de goede selfiecamera heeft de Xiaomi 12 Lite ook een hoofdcamera met 108MP.

Deze camera kan prachtige gedetailleerde foto’s maken. Ook bij weinig licht kan de camera uitstekende foto’s maken met goed contrast. De Xiaomi 12 Lite heeft alleen geen optische beeldstabilisatie, hierdoor is het erg belangrijk om de telefoon stil en stabiel te houden.

Wanneer je hier moeite mee hebt kan je uiteraard gebruik maken van accessoires die de telefoon stabiel houden, zoals een Gimbal.

De Xiaomi 12 Lite is aan de grote kant, de telefoon heeft namelijk een 6,55 inch scherm. De accu is voor het formaat telefoon wel relatief teleurstellend, want deze is maar 4300 mAh. Hierdoor zal de telefoon sneller leeg raken dan de andere telefoons in deze lijst. De Xiaomi Lite 12 is te verkrijgen voor € 220.

Voor de lange fotosessies: Samsung Galaxy A34 - €260

De Samsung Galaxy A34 is ook een erg goede optie wanneer je een goede smartphonecamera zoekt. De Samsung Galaxy A34 heeft in totaal 4 camera’s. Hierdoor kan je veel verschillende soorten foto’s maken. De telefoon heeft een 48MP hoofdcamera, 8MP groothoeklens en een 5MP macrocamera. 

Met de hoofdcamera kan je uitstekende gedetailleerde foto’s maken. De foto’s hebben een mooi contrast, echter legt de camera de kleuren een beetje verzadigd vast, hierdoor kan de kleurvariatie minder zijn in je foto’s. Dit valt bij de hoofdcamera wel mee, maar is wel te merken bij de groothoeklens. 

Je kan wel tot 2x zoomen met hoge resolutie. Hierdoor kan je mooie close-up foto’s maken zonder dat je de kwaliteit van je foto’s opoffert.

De camera van de A34 heeft echter wel moeite met genoeg licht opvangen in het donker. Wanneer het je doel is om in de avond mooie foto’s te maken kan je dan beter kiezen voor de OnePlus Nord 2T.

De Samsung Galaxy A34 is wel relatief groot, hierdoor kan de telefoon lastig zijn om te bedienen wanneer je kleinere handen hebt. De Samsung Galaxy A34 heeft wel een erg grote accu, waardoor je langere tijden achter elkaar kan fotograferen. De Samsung Galaxy A34 is te verkrijgen voor € 260.

Conclusie

Alle telefoons in deze blog zijn uiteindelijk geschikt om goede foto's te maken. De ene smartphone camera blinkt echter uit op een ander gebied dan de andere camera. Hierom moet je inzichtelijk hebben waar je jouw smartphone camera voor wil gebruiken. We hebben hier nog een keer de voordelen van de verschillende smartphonecamera's samengevat:

De Google Pixel 6A presteert over het algemeen het beste en is daarom het beste voor allround gebruik.

De OnePlus Nord 2T maakt de beste foto's in het donker en is daarom een goede keuze als je vaak 's nachts foto's wil maken.

De Xioami 12 Lite heeft de beste selfiecamera
De Samsung A34 heeft de beste batterij en kan daarom langere tijden achter elkaar foto's maken zonder leeg te raken

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de smartphone fotografie, neem dan gerust contact op!

Bekijk onze smartphone accessoires

Gerelateerde blogs

 • Top 5 Beste powerbanks

  Top 5 Beste powerbanks

  Wanneer je op zoek bent naar een powerbank, zal je zien dat er erg veel verschillende opties zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om de beste powerbank voor jou te...

  Lees meer
 • Festival paklijst

  Festival paklijst

  Het festival seizoen staat weer voor de deur. Binnenkort zullen er weer meerdere (weekend) festivals plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat jij de best mogelijke festival ervaring hebt, hebben wij...

  Lees meer