De ins en outs van HDR fotografie

op
De ins en outs van HDR fotografie
Je hebt er misschien al wel eens van gehoord: HDR-content. De afkorting staat voor “High Dynamic Range” en is te vinden op meerdere moderne televisies en smartphones. HDR is eigenlijk alle tinten tussen de donkerste en lichtste tonen in een foto of video. Maar hoe maak je nou je eigen HDR-foto’s? In deze blog geven wij je een stap voor stap uitleg om jouw foto’s naar een hoger niveau te tillen!

1. Wat heb je nodig?

Smartphone / DSLR / Mirrorless

Een misvatting over HDR-fotografie is dat je een dure camera nodig hebt om het gewenste effect te krijgen. Maar niks is minder waar, ook de meeste smartphones hebben tegenwoordig een HDR-functie en ook op oudere telefoons kan je HDR-foto’s handmatig maken. Voor een optimaal resultaat wordt het gebruik van een DLSR of mirrorless camera wel aangeraden.

Om in HDR te fotograferen heb je op de meeste moderne smartphones een instelling in de camera-app, deze stand heet “Auto HDR” en staat standaard aan. Auto HDR zorgt ervoor dat de camera automatisch heel snel 3 foto’s maakt die samen gecombineerd worden tot een HDR-foto.

Bekijk hieronder een aantal accessoires die perfect samenwerken met de nieuwste GoPro Hero 12 Black.

Statief

Een statief komt goed van pas in het proces van HDR-foto’s maken. Door middel van een stevig statief blijft je mobiel of camera op zijn plek en hoef je je geen zorgen te maken over ongewenste beweging in je foto. Benieuwd welk statief voor jou het meest geschikt is? Lees hier onze 4 tips bij het kiezen voor een statief.

Bewerkingsprogramma

Om de foto’s het beste te kunnen bewerken heb je een bewerkingsprogramma nodig. Wij raden Snapseed, Vivid HDR, Lightroom of Lightroom Classic aan, deze programma’s geven je de benodigde tools om je HDR-foto’s echt tot leven te brengen. Je kan hier een 7 dagen proefversie downloaden.

2. Camera-instellingen

Wanneer je een plek en onderwerp hebt gevonden om te fotograferen kan je van start. Zet je statief op een stevige ondergrond en check dat deze niet om kan vallen. Voor HDR-fotografie heb je ongeveer zeven foto’s nodig met andere camera-instellingen.
Zet je camera of smartphone op een lage ISO-waarde. Bij een smartphone kan dit vaak door de stand te wisselen naar “pro mode” en dan kan je de ISO-waarde aanpassen. Op een DSLR kan dit in het menu. Maak je foto’s op je DSLR in RAW- formaat zodat je achteraf de meeste vrijheid hebt bij de nabewerking.

3. Fotograferen

We gaan van donker naar licht werken. Maak een foto waarin je onderwerp nog maar net te zien is, dit kan je bijvoorbeeld doen door de sluitertijd te starten vanaf 1/400e.

Vervolgens gaan we in kleine stappen de foto’s steeds lichter maken en bij elke stap nemen we een foto. Maak foto’s totdat je onderwerp bijna niet meer te zien is dankzij de felheid van de foto. Als het goed is heb je nu 5 tot 7 foto’s die variëren van heel donker tot overbelicht.

4. Nabewerking

De laatste stap is het importeren en bewerken van je foto’s. Voor dit voorbeeld gebruiken we Lightroom Classic. Zorg ervoor dat de foto’s in een apart mapje op je computer staan en open Lightroom Classic. Sleep je foto’s in het programma en klik op “Develop” of “Bewerken”.

Selecteer alle foto’s en klik op Photo > Photo Merge > HDR.

Controleer dat het vakje “Auto-Align” aan staat en “Auto Settings” uit staat en klik vervolgens op merge.

Onderin komt vervolgens je HDR-foto te staan, als je die aanklikt kan je de foto bewerken zoals je zelf mooi vindt. Probeer bijvoorbeeld eens te spelen met verschillende schaduw en highlight waardes of laat de kleuren van je scherm afspatten door middel van de saturation slider! Als je klaar bent exporteer je met rechtermuisklik de foto en voila: je eigen HDR-foto is klaar!

Conclusie

Hopelijk kun je met behulp van de tips in dit artikel je eigen prachtige High Dynamic Range foto maken. Vergeet deze foto niet te delen op social media met de hashtag #mojogearhdr, we zien graag wat jullie gemaakt hebben!

Verbeter je fotografie met onze producten

Gerelateerde blogs

 • Vloggen als een pro

  Vloggen als een pro

  Het is een populair fenomeen: vloggen. Bekende vloggers zoals Enzo Knol zijn de nieuwste generatie bekende mensen. Maar hoe moet je nou een goede vlog maken? Welke gear heb je...

  Lees meer
 • Lightpainting met je smartphone

  Lightpainting met je smartphone

  Ben je op zoek naar een leuke en creatieve manier om foto’s te maken met je smartphone? Waarom probeer je lightpainting niet eens uit? Lightpainting is een techniek waarbij je...

  Lees meer