5 thuiswerk tips om productief te werken

op
5 thuiswerk tips om productief te werken

De afgelopen jaren is thuiswerken steeds normaler en belangrijker geworden in Nederland. Bij veel bedrijven is het voortaan gebruikelijk om 2 of meer dagen thuis te werken. Dit kan leiden tot een toename in productiviteit, omdat er thuis waarschijnlijk minder afleidingen zijn dan op werk. Thuis is er wel minder structuur en let er niemand op je. Dit kan er voor zorgen dat je toch sneller andere dingen gaat doen naast werken. Om dit te voorkomen, hebben wij een aantal tips die jouw thuiswerkproductiviteit kunnen verhogen. 

#1 Zorg voor een vaste werkplek

Ook thuis is het verstandig om privé en werk te scheiden. Door thuis te werken ben je aan het werken waar je normaal voor je rust komt. Dit kan je privé/werk-balans verstoren. Hierdoor kan je bijvoorbeeld sneller geneigd zijn om tijdens het werken op je telefoon te gaan kijken of door andere dingen afgeleid te raken. Daarom is het verstandig, indien het mogelijk is, om een vaste werkplek of kantoor in te richten waar je echt alleen komt om te werken.

Zorg bij het creëren van je thuiswerkplek ook dat je dit doet met productiviteit in gedachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan genoeg belichting, een goede zithouding, meer dan 1 beeldscherm, niet te veel afleiding enzovoort. Het is van belang dat je scherm of laptop op de juiste hoogte staat, zodat je nek niet in een onnatuurlijke positie staat. Het is verstandig je beeldscherm of laptop naar ooghoogte te verhogen met een standaard. Lees onze blog over het creëren van de ideale werkplek voor meer tips.

#2 Hou je routine vast

Wanneer je thuis werkt is het van belang om je aan je vaste routine te houden. Dus hou hetzelfde ochtendritueel vast. Sta vroeg genoeg op, zodat je nog genoeg tijd hebt om wakker te worden, stap onder de douche en zet een kop koffie of thee. Op deze manier kom je ook in de juiste mindset om te beginnen met werken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je niet nog half aan het slapen bent wanneer je achter je laptop gaat zitten. Probeer ook niet in je pyjama te werken, maar kleed je gewoon aan zoals je normaal zou doen.

#3 Sociaal contact is belangrijk

Thuis zijn er over het algemeen minder mensen op kantoor. Dit is erg fijn wanneer je je wilt concentreren, maar sociaal contact is daarnaast ook erg belangrijk. Daarom is het van belang om, ook wanneer je thuiswerkt, contact te houden met je collega’s. Probeer regelmatig te videobellen, zodat je je collega’s blijft spreken. Daarnaast hoef je natuurlijk niet meteen over werk te beginnen in een meeting. Je kan het eerst ook even kort hebben over persoonlijke dingen voordat de focus op het werk gaat.

#4 Neem genoeg pauze

Als je alleen thuis zit, kan je soms vergeten om genoeg pauze te nemen. Toch is het voor je concentratie en productiviteit erg bevorderlijk om regelmatig pauze te nemen. Zorg dan ook dat je daadwerkelijk weggaat van je werkplek, al is het maar om vijf minuten iets anders binnenshuis te doen.

Je kunt ook een huishoudelijke taak inplannen om even iets anders te doen dan werken. Zo leg je de focus even ergens anders dan bij je werk. Doe bijvoorbeeld een wasbeurt of ruim wat kleding op. Na deze pauze kan je de focus weer herpakken en productief werken.

Het is natuurlijk ook heel goed om in beweging te blijven wanneer je thuiswerkt. Een rondje lopen is goed voor je lichaam en je pakt direct wat frisse lucht. Daarnaast kun je je hoofd even leegmaken, zodat je na je pauze weer vol energie verder kan.

#5 Plan je dag in

Bekijk van tevoren wat je die dag allemaal af wil krijgen en bepaal per taak een tijdsblok. Hou jezelf aan je planning en probeer niet te lang bij 1 taak te blijven hangen. Lukt het niet om alles wat je geplant hebt af te krijgen? Dat is natuurlijk ook niet erg, maak dan alvast een lijstje van taken die je de volgende dag als eerste kunt oppakken. Probeer voor jezelf ook momenten in te plannen waarin je al je afleidingen afsluit. Zet je chat en whatsapp uit, zodat je je volledig kan richten op je werk en je taken. Plan daarnaast dan ook momenten in om contact op te nemen met je collega’s of op e-mails te reageren.

Hopelijk helpen bovenstaande tips je om het thuiswerken leuker en efficienter te maken. Ben je op zoek naar handige thuiswerk-accessoires zoals een lamp voor videobellen of een laptop-of smartphone standaard? Bekijk onze handige gear via de button hieronder.

Bekijk onze thuiswerk-accessoires

Gerelateerde blogs

  • Hoe werkt een draadloze microfoon set? blog MOJGOEAR

    Hoe werkt een draadloze microfoon?

    Een draadloze microfoonset is ideaal voor het opnemen van video’s. Je hebt meer bewegingsvrijheid én het voorkomt eventuele struikelpartijen. Hoe werkt een draadloze microfoonset nou eigenlijk? En waar bestaat zo’n...

    Lees meer
  • Blog

    Hoe edit je een video op je smartphone?

    Je hebt net een geweldige video gemaakt op je smartphone, maar het ziet er nog niet helemaal perfect uit. Gelukkig hoef je niet per se een computer of professionele software...

    Lees meer