Hoe kun je jezelf het beste filmen in de sportschool met je smartphone?

op
Hoe kun je jezelf het beste filmen in de sportschool met je smartphone?

Het wordt steeds populairder om jezelf te filmen tijdens je work-out. Je hebt het in je eigen sportschool vast al wel eens gezien. Mensen die een hun telefoon tegen een waterflesje aanzetten om zichzelf te filmen. Andere mensen kiezen ervoor om een klein statiefje mee te nemen. Het kan soms lastig zijn om jezelf goed vast te leggen in de sportschool. Daarom geven wij 5 tips om jezelf het beste te kunnen filmen in de sportschool. Met deze tips zorgen wij dat jij de beste beelden van je work-out maakt met je smartphone.

1. Varieer in hoeken 

Wanneer je jezelf filmt, is het van belang om te variëren tussen verschillende hoeken. Het is namelijk belangrijk om je techniek en houding van meerdere hoeken te kunnen analyseren. Daarnaast zorgt het voor een meer dynamische video, wat leuker is voor de kijker om te zien. Wissel hierbij tussen een brede hoek, medium hoek en een Close-up. Dit kun je veranderen door je telefoon handmatig te verplaatsen, maar ook door de zoom-functie van je smartphone te gebruiken.

Let op: te ver inzoomen, gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Dat wil je uiteraard voorkomen. Veel smartphones hebben een optische zoom, hiermee kan je inzoomen zonder kwaliteit te verliezen. Bij de Samsung S24 is dit bijvoorbeeld 3x, terwijl de digitale zoom, waar wel sprake is van kwaliteitsverlies, tot 10x kan inzoomen.

2. Plaats je smartphone in een statief

Met een statief maakt je stabielere beelden dan met je telefoon. Wanneer je je telefoon ergens tegen een waterflesje of dumbbell neerzet, gebeurd het regelmatig dat deze omvalt of dat er iemand tegenaan loopt. Wanneer je gebruikmaakt van een statief, heb je hier geen last van. Daarnaast wissel je met een statief makkelijk tussen hoogte en hoeken. Een statief kun je namelijk eenvoudig oppakken en verzetten en het voorkomt dat je een minuut lang staat te prutsen met een waterflesje. Een statief hoeft ook niet heel groot te zijn. Je hebt al ministatiefjes die maar 15 cm hoog en daarmee makkelijk mee te nemen zijn in je sporttas.

3. Gebruik de achtercamera van je smartphone

De achtercamera van je telefoon is doorgaans veel beter dan je selfiecamera. De selfiecamera, oftewel de voorcamera is voornamelijk ontworpen om simpele selfies te maken of te videobellen. Bij de Samsung S24 heeft de voorcamera bijvoorbeeld, maar 12MP (MegaPixel), terwijl de achtercamera 50MP heeft. De achtercamera filmt ook in 4K op 30fps (frames per seconde) en met de voorcamera op 2K op 60fps. Daarnaast heeft de achtercamera ook geavanceerde functies die je opnames nog beter maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan betere beeldstabilisatie of optische zoom.

4. Hou rekening met anderen

Een van de meest belangrijke onderdelen van het filmen in de sportschool is dat je er geen andere mensen mee lastig valt. Niet iedereen wil gefilmd worden. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je in een openbare ruimte aan het filmen bent, dus het kan wel eens voorkomen dat iemand door je beeld loopt. Als je dit niet wilt, ga dan in een privésportschool filmen. Om ervoor te zorgen dat jij het minst last hebt van anderen en andersom, kan je het best je work-out filmen wanneer het rustiger is in de sportschool. Vermijd de piekuren tussen 17.00-20.00 uur en probeer daarvoor of daarna te gaan.

Zorg ook altijd dat je eerst toestemming vraagt aan de sportschool. In sommige sportscholen, zoals BasicFit, mag je bijvoorbeeld niet filmen.

5. Belichting is cruciaal

In de sportschool is niet elke plek even goed belicht. Hierdoor kan je video op bepaalde plekken onderbelicht zijn. Dit is niet prettig om naar te kijken, omdat veel details hierdoor wegvallen. Zorg daarom dat je in goed belichte plekken filmt. Je kan er ook voor kiezen om een videolamp mee te nemen om je video handmatig te belichten. Een videolamp kan fel licht geven, dus zorg hierbij ook dat je anderen niet tot last bent. De meeste lampjes kun je bevestigen op een telefoonhouder die je op een statief plaatst. Bekijk hieronder enkele voorbeelden:

Waarom zou je je work-outs opnemen?

Techniek en houding

Als je jezelf filmt, kun je makkelijker zien of je wel de juiste techniek en houding toepast. Bij oefeningen zoals squats of deadlifts is het erg belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt. Wanneer je dit niet doet, vergroot je de kans op blessures. Daarnaast zorg je er met goede techniek voor dat je de juiste spieren traint voor de oefening. Door naar je eigen work-out te kijken is het een stuk eenvoudiger om te zien wat je fout of goed doet. Dat kun je in je volgende work-out aanpassen om efficiënter en veiliger te trainen.

Je eigen vooruitgang bijhouden

Wanneer je jezelf filmt, kun je veel beter je voortgang bijhouden. Zo kun je je techniek en lichaam vergelijken met een maand of een half jaar geleden. Duidelijke resultaten hebben een motiverend effect. Dit maakt het makkelijker om gemotiveerd te blijven en regelmatig naar de sportschool te gaan.

Delen via social media

Veel sporters vinden het leuk om hun work-out op social media te zetten. Het krijgen van complimenten maakt je misschien wel extra trost. Wellicht geeft iemand je feedback of tips om je work-out te verbeteren, maar je kunt ook andere mensen inspireren met jouw video’s.

Gerelateerde blogs