Wat is USB-C?

op
Wat is USB-C?
USB-C is de kleinere, snellere en verbeterde versie van USB-A. USB-C wordt de standaard voor alle elektronische apparaten. Hiervoor is recent regelgeving in de EU doorgevoerd. Door deze regelgeving moet elk elektronisch apparaat vanaf 28 december 2024 voorzien zijn van een USB-C aansluiting. Hiervoor is gekozen zodat er meer sprake is van standaardisatie. De consument hoeft niet meer 5 verschillende kabels in huis te hebben om alle elektronische apparaten op te kunnen laden, maar heeft aan één of enkele USB-C-kabels voldoende.

Waarom USB-C?

Waarom is USB-C beter dan zijn voorgangers? De USB-C aansluiting heeft een aantal aspecten waarop deze standaard veel beter presteert dan aansluiting zoals USB-A, micro USB of lightning. 

USB-C is symmetrisch

Een USB-C aansluiting is symmetrisch. Dit betekent dat hoe je de kabel er ook in doet, je zal hem altijd in 1 keer erin kunnen steken. Hierdoor zul je nooit meer 4 keer je USB-connector moeten omdraaien, voordat deze uiteindelijk in de poort past. Dit scheelt veel tijd en frustratie, vooral wanneer je je apparaten vaker per dag los en vastkoppelt. Daarnaast slijt hierdoor de poort van je apparaten ook minder snel. Van al dat opnieuw proberen en met de verkeerde kant duwen, kun je poorten behoorlijk beschadigen. Apparaten zoals smartphones met USB-C gaan hierdoor in de basis langer mee.

Quickcharge 3.0/4.0 en USB Power Delivery

Veel USB-C kabels ondersteunen de nieuwste snellaadfuncties Quickcharge 3.0 en 4.0 en USB Power Delivery. Deze functies kunnen tot 100W aan vermogen leveren, waardoor bijvoorbeeld ook een zwaardere laptop zoals de MacBook Pro van Apple snel opgeladen kan worden. Hierdoor kan je met dezelfde moderne USB-C kabel zowel je laptop als je telefoon opladen en heb je geen aparte kabels meer nodig. Daarbij moet je wel rekening houden dat je power adapter (stroomblokje) het juiste vermogen/wattage kan leveren. De MOJOGEAR Charge + 140W oplader kan bijvoorbeeld tot 140 Watt aan vermogen leveren en heeft 4 poorten. Hierdoor kan je eenvoudig een telefoon, een laptop en een derde en vierde apparaat tegelijkertijd snel opladen.

Sommige smartphones (afhankelijk van de capaciteit) kan je hiermee binnen 15 minuten tot maar liefst 50% opladen. Dit komt doordat deze nieuwe snellaadfuncties gebruik maken van de slimme chips in USB-C kabels. Wil je meer weten over het verschil tussen deze snellaad protocollen? Lees dan ons blogartikel USB Power Delivery vs Quick Charge 3.0.

USB-C kabel en data

USB-C kabels zijn voorzien van een slimme chip, deze slimme chip in de kabel leest het apparaat waar de kabel mee verbonden is, waardoor het maximale uit de kabel gehaald kan worden. Tijdens het opladen weet je apparaat hoeveel de kabel belast kan worden en de stroom adapter weet hoeveel het apparaat belast kan worden. Hierdoor laad je zo efficiënt mogelijk op.

USB-C en audio

Recentelijk worden smartphones niet meer voorzien van een 3,5 mm audiojack, ook wel koptelefoonpoort genoemd. Hierdoor kan je veel van je (oudere) bedrade audio producten niet meer direct aansluiten op je smartphone. Steeds meer audio producten worden daarom voorzien van een USB-C aansluiting. Echter, er zijn nog altijd veel audio producten met een 3,5 mm audiojack connector. Om die toch aan te kunnen sluiten op je smartphone of laptop met USB-C poort, heb je een USB-C naar 3,5 mm jack adapter nodig.

USB-C voor Apple iPhone en iPad

De nieuwe USB-C standaard geldt uiteraard ook voor alle nieuwe elektronische apparaten van Apple.

Welke iPhone modellen hebben een USB-C aansluiting?
- iPhone 15 (alle varianten) en nieuwer beschikt over een USB-C poort.
- iPhone 14 en oudere versies hebben een Apple Lightning aansluiting.

Welke iPad modellen hebben een USB-C aansluiting?
- 11-inch iPad pro (1e generatie of nieuwer)
- 12,9 inch iPad Pro (3e generatie of nieuwer)
- iPad Air (4e generatie of nieuwer)
- Oudere versies hebben een Apple Lightning aansluiting.

Wat is USB?

USB staat voor Universal Serial Bus en is een van de meest voorkomende aansluitingen voor elektronica. De standaard USB-aansluiting wordt ook wel USB-A genoemd. Binnen USB-A zijn er verschillende versies die met verschillende snelheden informatie over kunnen brengen. Veel powerbanks en opladers zijn (ook) voorzien van een USB-A aansluiting. Dit komt doordat veel kabels nog USB-A naar USB-C of USB-A naar lightning zijn. Recent worden er steeds meer kabels USB-C naar USB-C of USB-C naar lightning uitgegeven door fabrikanten. Dit komt doordat dit soort aansluitingen sneller gegevens en energie overdragen.

USB is ontworpen om gegevens van het een apparaat naar een ander apparaat over te brengen. De batterijcapaciteit van smartphones wordt steeds groter en smartphones kunnen steeds meer vermogen (watt) aan. Hierdoor wordt er ook van kabels verwacht dat ze meer vermogen kunnen leveren, om telefoons en andere devices sneller op te laden. USB-C is hiervoor meer geschikt dan USB-A.

De USB-A connector (rechts op bovenstaande afbeelding), die tot voor kort als standaard werd gezien, komt steeds minder vaak voor op elektronische apparaten. Apparaten worden steeds dunner en de "gewone" USB-A aansluiting is relatief dik, waardoor deze in de nieuwe dunne laptops niet meer past. USB-C is dunner en compacter, waardoor dunnere en lichtere laptops kunnen worden ontworpen.

Conclusie

USB-C is de nieuwe standaard aansluiting voor elektronische apparaten zoals smartphones, tablets of laptops. Het wordt gebruikt voor opladen, data over te zetten of apparaten aan te sluiten op een monitor. Met de juiste USB-C kabel laad je je smartphone en tablet snel op via snellaad protocollen USB Power Delivery en Quick Charge.

Gerelateerde blogs

 • Beste reistips voor op vakantie

  Beste reistips voor op vakantie

  De vakantieperiode komt er weer aan. Vaak is dit een fijne en ontspannende periode, maar het kan natuurlijk ook stress op leveren. Wanneer je op vakantie gaat moet je namelijk...

  Lees meer
 • Wat geef je iemand die op reis gaat?

  Wat geef je iemand die op reis gaat?

  Ken je iemand die binnenkort op reis gaat? Het maakt niet uit of dit een lange wereldreis of gewoon een paar weken zonvakantie is. Er zijn een aantal cadeaus die...

  Lees meer